Over Willem Hassoldt


1967 Willem Hassoldt (1953) komt in contact met Alberto Althoff en Boltini. Grote namen in de circuswereld. Met die indrukwekkende belevenis en sensatie is aanvankelijk niets gedaan maar de belevenis van vrij leven is terug in de ontwikkeling in de muziek. Er worden drumlessen gevolgd, gespeeld in bands en zodoende in veel clubs en theaters. Zo komt jazz- en showdance in beeld en enkele jaren gebezigd. Het spotlightgevoel wordt meer en meer aangewakkerd en de wil om zelf te acteren. De keuze valt op clownerie. Tijdens de lessen bij de Nederlandse Clownschool wordt duidelijk, dat echte clowns geen acteurs zijn. Wat een openbaring en wat een opluchting. 

1995 De clown is geboren. Toch blijft het acteren niet achterwege. Er worden typetjes gecreëerd maar ook living statue-acts. De clown start de Campus Clown Club in Alphen aan den Rijn. Er komen talloze optredens en wordt er les gegeven, zoals bij Park Villa en in Leiden bij BplusC. Het lesgeven en het uitwerken van nieuwe acts, zal in een groot atelier het beste ontwikkelen. Met die gedachte ontstaat de visie voor een ateliergebouw voor meerdere disciplines. Inmiddels kent de Kleurfabriek wel het daglicht, maar geen daadwerkelijk ateliergebouw. Tijdens gesprekken met de nodige instanties om de Kleurfabriek te realiseren, ontdekt de clown de nar. 

1998 En de nar krijgt zijn plek in museumpark Archeon. Naast het bijzondere leven wat daar beleefd wordt, krijgt hij te maken met spel. Spelen zoals steltlopen, jongleren en veel ander vermaak. Zo is de circuservaring van 1967 weer langzaam ontvouwd en is na de Campus Clown Club en de Kleurfabriek vervolgens Circus Campus ontwikkeld.